За комплекса

За комплекс Старите къщи:

Там където планината среща морето!

Комплекс “Старите къщи” в село Медово се намира на 23 км. от град Бургас. Разположен е в подножието на Източна Стара планина и оттук се открива прекрасна панорамна гледка към Черно море и разположените по крайбрежието му Слънчев бряг, Несебър и Равда. В съседство на “Старите къщи” се издига връх Биберна, откъдето с просто око се виждат Поморие, БургасЧерноморец и Созопол.

Комплексът разполага с единадесет самостоятелни къщи, механа с лятна панорамна тераса, винарска изба, барбекю, открит външен басейн и джакузи с минерална вода, кътове за отдих и релакс.
 
Построен в стила на българските възрожденски къщи, комплексът съчетава красотата и уюта на миналото с удобството и лукса на настоящето. Гората около комплекса допринася за спокойствието и пълноценната почивка на гостите, като предоставя възможност за разходка по лесно проходими екопътеки, пикник и барбекю сред природата, велотуризъм, делтапланеризъм, джип сафари и други. Лечебните минерални води, с които е водоснабден комплекса са с доказани прекрасни питейни качества и подходящи за балнеоложки процедури.
 
Едно от предимствата за комплекс Старите къщи е, че се намира близо до Бургас и основните туристически центрове на Южното Черноморие и едновременно с това далеч от цивилизацията.
 
Старите къщи” са място, където човек може да се усамоти и да се наслади на красивата природа и чист въздух. Тук природата хармонично се слива с автентичния български бит и ви носи успокоение и положителни емоции.
 
В комплекса всеки детайл е внимателно обмислен и тук ще откриете прекрасни условия за отдих, развлечения и спорт.
Ние предлагаме на нашите гости спокойствие, което ще ги потопи в незабравимата атмосфера на отминали времена.
Уникално място със страхотни хора. Препоръчваме сафарито - беше супер забавно и интересно. Храната в ресторанта също е на много високо ниво, особено домашния хляб с кашквал. Голяма част от храната е домашно приготвена и е много вкусна. С удоволствие ще посетим отново това невероятно място!*
Цветомира Григорова
*фейсбук

Село Медово - място за почивка

Освен за комплекс Старите къщи тук ще ви разкажем за Медово. Селото се намира на хълм със северно изложение, съвсем близо до връх Биберна над град Каблешково. Според твърденията, от този връх цар Симеон е наблюдавал и ръководел битката при Ахелой на 20 август 917 г. Веднъж изкачите ли се на върховете над селото, пред вас ще се открие прекрасна гледка към Черноморското крайбрежие. От връх Биберна се виждат и Бургас, Черноморец и Созопол. Местността е особено благоприятна за практикуване на пара- и делтапланеризъм.

Медово е известно и с минералната си вода, която тече директно по ВиК мрежата на селото.

Забележителности в близост до комплекса:

Язовир “Ахелой” – разположен на 4 км. от Медово. Намира се северно от село Дъбник. Язовирът е пуснат в експлоатация през 1964 г. Той се използва за напояване и като място за отдих и риболов.

Язовир “Порой” се намира на 13 км. от Слънчев бряг. Има добри условия за стопански, любителски и спортен риболов. Предлага възможност за разходка с лодка и излет. Тук можете да ловите толстолоб, шаран, каракуда, таранка, белевица, червеноперка и други.

Защитена местност “Корията” се намира на 9 км. от Медово. Корията е красива местност с вековна лонгозна горa. В този край е запазена единствената до наши дни вековна дъбова гора.

Несебър – обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Поморийският манастир “Свети Георги Победоносец” е създаден през XVIII век. Смята се, че там тече извор с чудотворна вода.