Комплекс “Старите къщи” в село Медово

Комплекс “Старите къщи” в село Медово се намира на 23 км. от град Бургас. Разположен е в подножието на Източна Стара планина и оттук се открива прекрасна панорамна гледка към Черно море и разположените по крайбрежието му Слънчев бряг, Несебър и Равда. В съседство на “Старите къщи” се издига връх Биберна, откъдето с просто око се виждат Поморие, Бургас, Черноморец и Созопол.

Комплексът разполага с единадесет самостоятелни къщи, механа с лятна панорамна тераса, винарска изба, аквариум с живи риби, барбекю, открит външен басейн и джакузи с минерална вода, кътове за отдих и релакс.
Построен в стила на българските възрожденски къщи, комплексът съчетава красотата и уюта на миналото с удобството и лукса на настоящето. Гората около комплекса допринася за спокойствието и пълноценната почивка на гостите, като предоставя възможност за разходка по лесно проходими екопътеки, пикник и барбекю сред природата, велотуризъм, делтапланеризъм, джип сафари и други. Лечебните минерални води, с които е водоснабден комплекса са с доказани прекрасни питейни качества и подходящи за балнеоложки процедури.
Едно от предимствата на комплекса е, че се намира близо до Бургас и основните туристически центрове на Южното Черноморие и едновременно с това далеч от цивилизацията.
“Старите къщи” са място, където човек може да се усамоти и да се наслади на красивата природа и чист въздух. Тук природата хармонично се слива с автентичния български бит и ви носи успокоение и положителни емоции.
В комплекса всеки детайл е внимателно обмислен и тук ще откриете прекрасни условия за отдих, развлечения и спорт.
Ние предлагаме на нашите гости спокойствие, което ще ги потопи в незабравимата атмосфера на отминали времена.

Местноста и забележителности

За село Медово

Селото се намира на хълм със северно изложение, съвсем близо до връх Биберна над град Каблешково. Според твърденията, от този връх цар Симеон е наблюдавал и ръководел битката при Ахелой на 20 август 917 г. Веднъж изкачите ли се на върховете над селото, пред вас ще се открие прекрасна гледка към Черноморското крайбрежие, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Ахелой и Поморие. От връх Биберна се виждат и Бургас, Черноморец и Созопол. Местността е особено благоприятна за практикуване на пара- и делтапланеризъм.
Медово е известно и с минералната си вода, която тече директно по ВиК мрежата на селото, а близостта му до най-големия летен курорт – Слънчев бряг и да градовете – Несебър и Поморие (10-15 км.) определя бъдещото развитие на селото като център за развитие на селския и балнеоложки туризъм.
В Медово се провежда традиционния сбор, както и народните обичаи коледуване и лазаруване, отбелязват се празниците – Рождество Христово, Възкресение Христово (Великден), Сирни Заговезни.

 

Районът около Медово е богат на природни, културни и исторически забележителности:

Язовир “Ахелой” – разположен на 4 км. от Медово. Намира се северно от село Дъбник. Язовирът е пуснат в експлоатация през 1964 г. Той се използва за напояване и като място за отдих и риболов. Основните видове риба в язовира са: каракуда, слънчева риба, червеноперка, шаран, щука и др.
Язовир “Порой” се намира на 13 км. от Слънчев бряг. Той заема площ от 4450 декара. Има добри условия за стопански, любителски и спортен риболов. Предлага възможност за разходка с лодка и излет. Тук можете да ловите толстолоб, шаран, каракуда, таранка, белевица, червеноперка и други.
Язовир “Порой” е достъпен от всички страни и бреговете му предлагат чудесни места за пикник или къмпингуване.
Защитена местност “Корията” се намира на 9 км. от Медово. Корията е красива местност с вековна лонгозна гора от ясен, летен дъб и бряст. В този край е запазена единствената до наши дни вековна дъбова гора.
Аквапарк “Аква Парадайз” е на 10 км. от Медово. Това е най-мащабният и модерен проект на Балканите. След направеното разширение през 2009 година, общата му площ възлиза на 46 000 кв.м. Аквапаркът е огромен и неповторим увеселителен парк, потънал в градини и с многолика развълнувана вода. Общата дължина на пързалките е над 1500 метра. Със своите многобройни атракции, повече от 40, места за отдих и професионална анимация е завършена цялостната концепция където всеки – от най-малкия до най-възрастния, може да открие незабравими преживявания. Изградените конструкции и площадки са създадени да освободят емоциите, да глезят душата и сетивата, да отключат магията на усмивките и приключенията. Съоръженията са от най-модерен тип, осигуряващи сигурност и надеждност.
Несебър – част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е един от най-древните градове на Европа, възникнал преди повече от 3200 години. Древният град Месамбрия, наречен през късното средновековие Месембрия и по-късно Несебър, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Старите траки го наричат “Мелсамбрия”, което означава “град на Мелса”, легендарният основател на селището. Месамбрия има две удобни пристанища – южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.
В края на VI век пр. н. е. тук пристигат първите гръцки заселници – по произход дорийци. Градът постепенно се разраства, построени са храмове, училище и театър, и постепенно се обгражда с масивна крепостна стена, оформят се жилищните квартали, строят се храмове и гимназион. В града се развиват редица занаяти – основно обработка на метал.
Месамбрия започва да сече собствени монети около 440 г. пр.н.е., приблизително оттогава са сечени и първите златни монети.
Градът не спира да се развива през вековете.
Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Поморийският манастир “Свети Георги Победоносец” е създаден през XVIII век. Историята разказва, че към края на ХVІІІ век в Анхиало (старото име на Поморие) се заселва турчинът Селим бей, създавайки голямо феодално владение – чифлик. Според преданието, беят страдал от тежка неизлечима болест. Една нощ неговият ратай дядо Нено сънува, че в чифлишкия двор тече извор с чудотворна вода. Нено не обърнал внимание на съня, докато не започнал често да му се явява красив момък, яздещ бял кон – свети Георги. Разтревожен от съновидението, ратаят разкопал тайно мястото и открил мраморен барелеф на свети Георги. От това място започва да извира вода, която тече в двора на мастира и до днес. Благочестивият Нено разказал всичко на господаря си и у чифликчията се появила надежда за изцеление. По поръка на своя ратай, Селим бей повикал владиката на града, който му прочел молитва и го поръсил с водата от аязмото. С животворното действие на извора Селим бей бил чудесно излекуван. Вдъхновен от чудото, той се покръстил с цялото си семейство, приел християнската вяра и построил малък параклис. Така Селим бей поставил началото на днешната света обител. След време, според преданието, той овдовял, приел монашество и станал първият игумен, на манастира. Целият си имот от 3 800 декара земя подарил на светата обител.
m_uzunovЗа комплекса